O relatare a oficialităţilor Academiei de Ştiinţe Chineze a precizat că preşedintele său, Chunli Bai, a ţinut o conferinţă video cu omologul său austriac al Academiei de Ştiinţe de la Viena, Anton Zeilinger, în „prima demonstraţie de comunicare cuantică intercontinentală autentică”, scrie The Independent.
În declaraţie se mai preciza şi că „odată cu creşterea exponenţială a utilizării internetului şi a comerţului virtual, este de o importanţă crucială stabilirea unei reţele securizate”.
„Criptografia cuantică se bazează pe cuante de lumină individuale (fotoni) aflaţi în stări de superpoziţie pentru a asigura securitate şi imposibilitate de decriptare a informaţiei”, adaugă oficialii în declaraţie.
În trecut, acest tip a fost limitat la distanţe scurte (cel mult de câteva sute de kilometri) din raţiuni tehnice, dar cercetătorii chinezi au venit cu „o soluţie promiţătoare la această problemă”, cu ajutorul satelitului Micius.
În ceea ce priveşte aplicarea tehnologiei la scară largă, cei de la Academia de Ştiinţe Chineză au precizat că sistemul este în teste pentru „aplicaţii de zi cu zi, care pe viitor vor putea fi folosite de bănci, guverne sau companii de asigurări”.
În viitorul apropiat, există o serie de teste similare, unde cineva din China va lua legătura cu persoane din alte patru locuri din lume: Singapore, Italia, Germania şi Rusia.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Pentru prima dată, comunicarea cuantică a fost posibilă în condiţii reale de oraş
Experţii au obţinut, în premieră, comunicarea cuantică contrafactuală
Premieră absolută în ştiinţă: cercetătorii au reuşit teleportarea cuantică sub apă
Un grup de specialişti susţine că a inventat o metodă ”revoluţionară” de calcul cuantic